21 juli 2008

Obama släpar på tre ankare under resan

Att Barack Obama är en presidentkandidat som går utanför ramarna har väl stått klart sedan länge. Ett tecken på vilket intresse hans kampanj väcker är den resa till Europa, Mellanöstern och Afghanistan som han nu genomför i dagarna som kommer.

Med på resan följer inte bara de vanliga politiska reportrarna som bevakar Obamas kampanj. De tre stora tv-kanalerna - ABC, CBS och NBC - skickar alla med sina nyhetsankare på utlandsturnén. Och det ska gudarna veta att det inte tillhör vanligheterna att dessa de allra tyngsta reportrarna i amerikansk television lättar ankar för att sända någon annanstans ifrån än desken på hemmaredaktionen.

För övrigt lär Obama inte få något större problem med resekassan, trots den svaga dollarn. Under juni månad drog Obama in 52 miljoner dollar i donationer, vilket kan jämföras med McCains 22 miljoner dollar under samma månad. I medeltal gav en donator 68 dollar till Obamas kampanj i juni. Maxbeloppet som en enskild person kan ge en presidentkandidat är 2.300 dollar till primärvalskampanjen och sedan samma maxsumma till själva presidentvalskampanjen.

Så här ser Obamas intäktsida ut under årets sex första månader:

Januari 36 miljoner dollar
Februari 55 miljoner
Mars 41 miljoner
April 31 miljoner
maj 22 miljoner
juni 52 miljoner

Målet för demokraternas insamlingskampanjer i år uppgår till 300 miljoner dollar till Obamas kampanj, samt ytterligare 180 miljoner dollar till partiets centrala kampanjkassa. Fram till idag har Obama sammanlagt dragit in nästan 340 miljoner dollar i kampanjbidrag sedan han tillkännagav sin kandidatur i februari i fjol.

Även ekonomiskt skriver Obamas kampanj historia. Han har nämligen beslutat avstå från de statliga bidrag till kampanjen som McCain har tackat ja till. Därmed sätts inget maxbelopp för hur mycket Obama kan spendera under höstens kampanj, till skillnad från McCain som får 84 miljoner dollar i offentligt bidrag efter att han har nominerats av republikanernas konvent. Nackdelen för en kandidat att tacka ja till det bidraget är att det då också sätts ett maxbelopp för hur mycket kandidaten får spendera under höstens kampanj. Det kan dock till viss del kompenseras genom att partiets kampanjkassa eventuellt kan få större donationer istället för att de går till kandidatens kassa.

Det är för övrigt första gången sedan de offentliga bidragen till presidentvalskampanjerna infördes i spåren efter Watergateskandalen på 1970-talet, som en kandidat har valt att avstå från dem.


Andra skriver intressant om , .

Inga kommentarer: